30 ani de performanță în medicină
(+373 22) 888-347
(+373 22) 735-558

Noutăți » Screening-ul pentru osteoporoză. Testarea densităţii osoase. Osteodensitometria.
30 Ianuarie 2019

Osteoporoza este  o afecțiune caracterizată prin oase mai puțin dense și mai puțin puternice decât oasele normale. Din păcate, multe femei nu realizează că au osteoporoză până cînd nu suferă o fractură sau până cînd nu efectuează un test screening pentru osteoporoză, la recomandarea medicului.

Metoda utilizată în prezent pentru screening-ul şi depistarea osteoporozei este "osteodensitometria osoasă". Osteodensitometria evaluează conţinutul mineral pe unitatea de suprafaţa osoasă sau densitatea minerală osoasa - DMO (bone mineral density, BMD). Metoda se bazează pe principiul conform căruia densitatea minerală osoasă este o oglindă a rezistenţei osului la traumatism. Ea foloseşte tehnologii dintre cele mai variate - ultrasunete, raze X etc.

Osteodensitometria este o investigație importanta din perspectiva diagnosticării cît mai precoce a osteoporozei, deoarece există metode de stopare a pierderii masei osoase, deci de fragilizare a osului, și scădere consecutivă a riscului de fracturi. Așadar putem preveni o mare suferință printr-o investigație simpla și accesibilă, care semnalizează momentul începerii tratamentului de consolidare a masei osoase. Tratamentul este instituit de medicul endocrinolog, reumatolog, internist sau medicul de familie.

Efectuînd un screening se poate depista cu precizie înaltă persoanele aflate în categoria de risc de osteoporoză.

Un os osteoporotic (rarefiat) se fracturează mult mai ușor, iar recuperarea după fracturi este întârziată, cu prețul unor dureri mari și a imobilizării prelungite, ce poate antrena alte complicații (atrofii musculare, complicații tromboembolice, escare de decubit etc.).

Osteoporoza afectează 200 de milioane de femei din întreaga lume. La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi de peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică.

Așadar putem preveni o mare suferință printr-o investigație simplă, care semnalizează momentul începerii tratamentului de consolidare a masei osoase.

Cea mai frecventă complicaţie asociată acestei boli este fractura de şold, care apare mai ales la femeile postmenopauză şi are un puternic impact asupra calităţii vieţii acestora.

Dacă undele utilizate sunt ultrasunete, atunci tehnica se numeşte „ultrasonografie cantitativă“ („quantitative ultrasonography“, „QUS“). Aparatele QUS evaluează densitatea minerală osoasă la nivelul călcâiului (osului calcaneu). Pierderea de masa osoasă la nivelul călcâiului reflectă ce se întâmplă în toate oasele organismului, astfel încât tehnica QUS poate depista cu precizie înaltă persoanele aflate în categoria de risc de osteoporoză.

Dacă undele care trec prin os sunt raze X, atunci tehnica se numeşte absorbţiometrie duală cu raze X (dual X ray absorptiometry, sau DXA). Deşi se utilizează raze X, gradul de iradiere este minuscul, de peste o mie de ori mai mic decât la o radiografie obişnuită. Tehnica are avantajul de a putea evalua DMO direct, în locaţii de risc pentru fractura osteoporotică, precum vertebrele lombare, articulaţia şoldului cu gâtul osului femural şi articulaţia pumnului, cu extremitatea distală a radiusului. Un alt avantaj este că, prin utilizarea tehnicii DXA, pacienţii pot fi urmăriţi în dinamică, la intervale regulate de timp, observându-se în acest fel eficacitatea terapiilor folosite pentru împiedicarea evoluţiei osteoporozei.

Potrivit experților internaționali testul de măsurare a densității osoase este recomandat:

  • Tuturor femeilor peste 65 ani;
  • Tuturor bărbaților peste 70 de ani;
  • Persoanelor care fac o fractura după implinirea vîrstei de 50 de ani;
  • Femeilor aflate la vîrsta menopauzei care prezintă factori de risc pentru osteoporoza asociați: vîrsta, rasa, istoric medical, constituție fizică, nivel hormonal;
  • Femeilor cu varste sub 65 de ani care au intrat la menopauza și care prezintă factori de risc asociați;
  • Bărbaților cu vîrsta cuprinsă între 50-69 de ani care au factori de risc asociați.

 

În IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală pentru screening osteoporozei se utilizează osteodensitometria prin ultrasunete (ultrasonografia cantitativă).

Nu este necesara nici o pregătire speciala înaintea efectuării unei osteodensitometrii.

Osteodensitometria poate fi efectuată în baza biletului de trimitere (formular 027/e) emis de medicul de familie în cazurile în care pacientul necesită această investigație sau contra plată (prețul investigației 158 lei).